EFICIENȚA TERMICĂ
Punerea în operă a materialelor termoizolante realizează doar un mic procent din valorile conductivității specificate. EIOS garantează remiterea a 99,9% din coeficienții de transfer termic ai materialelor termoizolante, pe termen nelimitat.
Materialele termoizolante cum sunt vata minerală, EPS sau XPS au coeficienți de transfer termic foarte buni. Coeficientul conductivității termice λ [W/mK] specificat în fișa produsului este o valoare obținută în laborator, pe eșantioane testate în condiții ideale. În practică însă, punerea în operă a acestor materiale nu realizează nici pe departe valorile condițiilor de testare, ansamblul construit realizând doar o mică parte din valoarea teoretică. EIOS garantează remiterea în practică a unui procent de 99,9% din coeficienții de transfer termic ai materialelor termoizolante (XPS, spuma poliuretanică), pe termen nelimitat.
Eficiența termică stă sub semnul unei mari dezinformări la nivelul publicului larg.
Coeficientul uzitat este λ [W/mK], o constantă de material care reprezintă conductivitatea termică și se determină în laborator, pe esantioane testate in condiții ideale de transfer termic. Raportarea conductivității λ la grosimea de material reprezintă transmitanța termică unidirecțională U [W/m²K].
Exemplu: vata minerală are un λ = 0,032 W/mK, care la grosimea de 10 cm realizează transmitanța U = 0,32 W/m²K (foarte bun).
Aceste valori se obțin pe eșantioane doar în condiții de laborator, în realitate punerea în operă a vatei minerale reflectă doar un procent foarte mic din acești coeficienți teoretici. Reducerea în conditii reale poate varia între 30-50% pentru termosistem - tencuială la exterior din vată minerala cu densitate mare și 50-90% pentru vata cu densitate mică plasată în cavitate (la pereți sau acoperiș).
Puțini știu iar cei care știu nu spun că testarea la conductivitate a materialelor și determinarea coeficientului λ [W/mK] se face prin aplicarea unei diferențe de temperatură ΔT=1 K, adică diferența de temperatură între mediul cald și mediul rece în momentul testării este de un grad Celsius. La această diferență de temperatură practic nu avem nevoie de izolație. Acest lucru înseamnă că principalul factor de pierdere a energiei care este convecție nu este luat în considerare.
Nevoia de izolare termică apare la diferențe de temperatură de 10, 20, 30 °C sau mai mult, atunci când principalul factor în pierderea de căldură este convecția datorată deplasării aerului cu diferențe de presiune. În situații reale, orice neetanșeitate sau permeabilitate la aer face ca specificațiile materialului termoizolant să cadă in derizoriu.
Materialul termoizolant nu este obligat să transmită fluxul termic prin conducție ca și în condițiile de testare. Diferența între coeficientul specificat al termoizolației și coeficientul termoizolant efectiv obținut în perete este majoră, reducerile fiind datorate unor factori cum ar fi:
-
Convecția sau fluxul de aer prin pereți. Transferul termic este influențat în mod direct prin schimbul de aer care transportă energie sub formă de caldură (convecția reprezintă principalul factor de pierdere a energiei). Structurile ușoare tip cavitate, din lemn sau profile din tablă, șarpantele, au ca principală caracteristică o etanșeitate foarte scăzută;
-
Convecția aerului prin materialul extrem de poros dar mai ales convecția prin învăluire sau ”ocolirea” izolației în cavitate. Într-o cavitate se formează două fronturi de aer, unul cald însoțit de vapori din interior și unul rece însotit de infiltrație prin astereală/substrat și bariere de vapori din exterior, aceste fronturi ocolind materialul prevăzut cu scop de termoizolație. Ocolirea în cavitate se produce atât vara cât și iarna, datorită diferențelor de presiune între aerul rece și aerul cald;
-
Schimbarea proprietății termoizolante a materialelor. Rezistivitatea termică R a materialelor termoizolante scade odată cu creșterea umidității datorată condensului și absorbției;
-
La aceste reduceri involuntare se adaugă pierderile datorate soluțiilor de ventilare, drenare a condensului și punțile termice.
Niciunul din acesti factori care se cumulează și contribuie la diminuarea termoizolației nu sunt prezentați beneficiarilor atunci când se prezintă un material termoizolant sau termosistem, lăsându-se impresia că beneficiul în care se investește este cel dedus din coeficienții condițiilor de laborator.
Cauza ineficientei termoizolatiilor
Practic, cine nu se documentează și nu alege soluția corectă de termoizolare, cumpără o iluzie, la prețul cu care poate realiza un perpetuum al economisirii pe termen lung.
Un perete exterior ineficient termic, expus umezirii și mucegaiurilor poate fi înlocuit cu un perete extrem de eficient, uscat în permanență și fără riscul apariției mucegaiurilor, care menține un ambient plăcut și sănătos.
Eficiența termică R-99,9% Efectivă realizată de EIOS Thermosystem face diferența între izolația Ne-Permisivă și alte izolații permeabile la apă/aer/vapori!
EIOS este primul termosistem care, pe langă eliminarea totală a condensului și uscarea peretelui, asigură remiterea a 99,9% din conductivitatea termică λ determinat în condiții de laborator și transmitanța U [W/m²K] asociată grosimii de material, pentru toată suprafața de perete considerată. Toți factorii de reducere sunt elimințti, rămânând doar beneficiile unui perete uscat și economiile date de un flux termic foarte scăzut. Condițiile de testare a celor mai eficiente materiale termoizolante cum sunt EIOS Sealboard și EIOS Sealfoam devin o realitate curentă.
Orice locuință poate acum beneficia de tehnologia eliminarii condensului și de folosirea materialelor termoizolante în condțtii ideale, zi de zi, pe termen nelimitat, la aceleași prețuri cu termoizolații deficitare sau iluzorii.