EIOS INSIDE
Confortul termic este stabilit in general de temperatură și umiditatea relativă. Un confort real este realizat de receptarea căldurii prin radiație de la corpurile calde, si nu prin incălzirea aerului interior. Supraîncălzirea aerului duce la cresterea umiditații relative, care în termeni de confort înseamnă un aer umed care necesită dezumidificare. Căldura radiată asociată cu un aer mai uscat este așadar cea mai favorabilă opțiune. Căldura este acumulată în pereți, inclusiv pereții exteriori, pardoseli și tavane, pereții exteriori având și sarcina dificilă de a interacționa cu mediul exterior.
Prin termoizolarea la interior, pereții anvelopă ași pierd funcția de a acumula și radia căldura ambientului interior, fiind expusi proceselor de supraîncălzire sau răcire din exterior. Deși încălzirea unei încăperi izolată la interior este foarte rapidă, creându-se impresia de economie de energie, confortul lasă de dorit.
Degradarea confortului este însă doar un inconvenient colateral, comparativ cu principalul neajuns care este condensul inevitabil din spatele termoizolațiilor permeabile instalate la interior.
Pe timp de iarnă, peretele exterior izolat la interior se răceste exagerat primind fluxul rece masiv. În interior aerul este menținut cald și umed, vaporii calzi fiind împinși de diferența de presiune relativă prin termoizolația permeabilă. Un flux consistent de vapori traversează izolația permisivă și condensează în spatele ecesteia. Aici se dezvoltă cele mai periculoase mucegaiuri, în mediul foarte puțin oxigenat dintre finisajul interior și perete.
Termosistemele pe bază de EPS nu sunt recomandate de producători pentru aplicarea la interior, dar sunt acceptate și promovate tacit în scopuri comerciale. În schimb, izolațiile pe bază de vată minerală si celuloză (cele mai permeabile materiale în construcții) sunt recomandate pe scară largă, cu singura specificație de a se aplica o barieră de vapori în zona caldă.
Condensul se produce în spatele termoizolației, pe suprafața peretelui de structură care devine suprafață de condens și nu în masa peretelui prin difuzia vaporilor. Și aici se invocă conceptul prin care peretele respiră, deși apa din condens atinge cantități importante, uscarea nu se face în timp util iar despre drenaj sau ventilație nu poate fi vorba.
Totuși, există situații în care se dorește sau chiar se recomandă izolarea termică la interior.
Pentru aceste situații, singura soluție care poate fi aplicată este EIOS Inside (EIOS pentru tavane), Tehnologia Eliminării Condensului, bazată pe Principiul Evitării Condensului.
Acolo unde se dorește izolația interioară, singura soluție care rezolvă problema condensului din spateme termoizolației este Ansamblul termo-Izolant Ne-Permisiv (AI-NP) EIOS Inside, ca singura soluție inovatoare și inginerească capabilă să asigure funcționarea termoizolației la interior.
Funcționarea EIOS Inside se bazează pe Principiul Evitării Condensului și este dată de faptul că vaporii calzi din interior sunt opriți să ajungă în zona rece din spatele termosistemului, într-o izolație termică nepermisivă. Neavând vapori calzi în izolație sau în spatele izolației (zona rece), nu există condens.
Se pune întrebarea, ce se întamplă în spatele termoizolației nepermisive?
Ei bine, și în cazul EIOS Inside, peretele suport se usucă. Vaporii nu trec prin AI-NP, dar un flux de căldură inevitabil trece, această căldură ridicând temperatura în spatele termosistemului, creând tendința vaporilor de a migra în zona mai rece. Astfel, peretele se usucă în spatele termosistemului EIOS Insude, spre deosebire de toate celelalte sisteme care umezesc.
EIOS Inside este recomandat în mod special pentru tavane la ultimul nivel sau la mansarde, de asemenea pentru apartamente la ultimul etaj sau construcții comerciale și industriale. După cum știm, tavanele fie că sunt din lemn, metal sau placă de beton sunt structuri cu o mică capacitate de a acumula umiditatea din condens și de a reține căldura. De asemenea, tavanele si mansardele sunt expuse cel mai defavirabil fluxului de căldură și vapori, necesitând în mod obligatoriu izolarea termică.
Asadar, EIOS Inside își găsește o largă utilitate prin aplicarea la tavane sau pereți, fie prin aplicare directă, fie având ca suport un plafon fals suspendat pe structură metalică de susținere.
EIOS Inside asigură un înalt grad de izolare termică, un suport excelent pentru aplicarea de finisaje, dar mai ales elimină stresul condensului, mucegaiul și mirosul greu, garantează un ambient curat și sănătos.
Pentru plafon, EIOS Inside preia magistral funcția de izolație termică odată cu realizarea plafonului, tavan fals sau renovarea tavanului existent.
Realizarea condițiilor impuse de tehnologia eliminării condensului are la bază conceptul Ansamblului termo-Izolant Ne-Permisiv cuprins în brevetul NP-EIFS respectând detaliile de instalare și intersecție cu diferite elemente constructive.
Realizarea termosistemului EIOS Inside începe prin analizarea aspectelor:
-
Elementul suport (perete, tavan, șarpantă, plafon fals);
-
Soluționarea instalațiilor electrice care interferează cu sistemul;
-
Tipul de finisaj care urmează sa fie aplicat (Lamina + glet, gipscarton, lambriu, tavan decorativ, etc.);
-
Soluționarea continuității cu termosistemul aplicat la exterior;
-
Calculul transmitanței termice unidirecționale U [W/m²K] (REAL).
Această analiză se face gratuit de către specialiștii EIOS și are ca scop stabilirea detaliilor de execuție conforme cu tehnologia EIOS.
Grosimea termoizolației EIOS Inside influențează eficiența și confortul termic și este stabilită prin voința beneficiarului, fără a coborâ sub un nivel acceptat pentru funcționarea termosistemului.
În general, o grosime minimă acceptată pentru EIOS Inside aplicat la tavane/pereți este de 5 cm, pentru panoul EIOS Sealboard.
EIOS aduce pe piața mondială singurul termosistem funcțional pentru interior, cu proprietatea de a elimina complet problemele legate de condens, fiind de asemenea singurul sistem de perete care realizează uscarea în spatele izolației, toate celelalte sisteme de izolație termică permeabilă aplicate la interior aducând un aport substanțial de umezire din condens, cu risc major de formare a mucegaiurilor.
EIOS Inside este prima soluție tehnică ce poate fi aplicată la interior fără riscul apariției condensului, fiind bazată pe tehnologia eliminarii condensului și având la bază aplicarea Principiului Evitării Condensului.
Principiul Evitării Condensului este doar teoria esențială, practica necesitând o gândire extinsă bazată pe realitatea fiecărei situații în care cerința trebuie satisfăcută prin îndeplinirea scopului final, promis de EIOS și așteptat de beneficiar.
Pentru aceasta, EIOS asigură consiliere de înaltă competență, pentru depășirea așteptărilor clienților prin soluții inginerești inovatoare și produse la cel mai înalt standard de calitate.
EIOS Inside este un sistem de termo-Izolație Supra Specificat (Insulation Over Specified) cu aplicare la interior, care elimină condensul prin crearea Ansamblului termo-Izolant Ne-Permisiv (AI-NP). Realizarea acestui ansamblu este asigurată prin aplicarea plăcilor de XPS cu îmbinare de asamblare inventată EIOS Sealboard, pentru facilitarea sigilării interioare și exterioare. Plăcile EIOS Sealboard pot fi considerate ca având permeabilitate la vapori care tinde spre zero. Prin rezistența termică R-value mare și extinderea proprietăților EIOS la toată suprafața considerată se obține un AI-NP care elimină condensul datorită separării vaporilor calzi de zonele reci, prin intermediul termoizolației nepermisive.
O atenție deosebită implică intersecția sistemului cu geamuri, geam tip velux, pereți neizolați, corpuri de iluminat, alte elemente constructive. Este obligatorie prevenirea oricărei convecții sau migrație a vaporilor calzi (cu presiune relativă ridicată) în spatele sistemului. De asemenea, sigilarea pe contur previne convecția aerului rece care împinge din exterior (iarna).
Domenii de aplicare:
-
La interiorul pereților anvelopă, structurali sau cu rol de închidere;
-
Soluția ideală pentru izolarea și crearea tavanelor la mansarde și apartamente de tip penthouse (cu tavane în șarpantă);
-
La plafoane, pentru crearea de tavane false termoizolante;
-
Pe tavane la ultimul nivel, case, apartamente sau unități comerciale, instituții, spații de producție;
-
Aplicare interioară la pereți și tavane, domeniul rezidențial, comercial sau industrial;
-
Construcții noi și retrofite;
-
Cea mai bună soluție pentru renovarea tavanelor la casele vechi care sunt în general fisurate, fără aspect și fără un minim de izolație termică.
POZA PANOU MANSARDA
Aplicare:
-
Pe suprafețe plane, fără praf și degresate, direct pe suprafața peretelui/tavanului sau pe structura suport;
-
Pereții/tavanele care conțin diferite zugrăveli se curătă aplicându-se un strat de amorsă;
-
Nu se aplică barieră de apă/aer/vapori sub termosistem;
-
Pentru plafoane false se montează structura metalică și stratul suport;
-
Se pornește montarea panourilor EIOS Sealboard prin lăsarea unui rost perimetral pentru sigilarea cu spumă;
-
Plăcile EIOS Sealboard se aplică prin lipire și sigilare (în spate) cu spuma poliuretanică EIOS Sealfoam;
-
La instalarea fiecărei plăci EIOS Sealboard obligatoriu se aplică pe conturul plăcilor prealabil instalate un cordon EIOS Sealfoam pentru sigilare interioară și lipire pe contur;
-
Îmbinările între plăcile EIOS Sealboard nestandardizate (colțuri, tăieturi, linia dintre tavan și perete, intersecții cu alte elemente) se rezolvă prin lăsarea unui rost la montaj de cca 1-3 cm;
-
Rosturile îmbinărilor nestandardizate se sigilează (se umplu) cu spuma EIOS Sealfoam care după întărire se taie la nivel;
-
Se suprasigilează la exterior rosturile exterioare și zonele de rosturi nestandardizate (sigilate cu spumă) prin aplicarea materialului EIOS Seal;
-
Se aplică stratul de rezistență Lamina, după care se finisează cu glet și zugrăveala decor;
-
Pentru plafoane se poate opta pentru soluția uscată, tavan decorativ aplicat și bagheta de colț pe contur, fără Lamina;
-
De asemenea, la pereți se poate opta pentru confecționarea unui perete fals și gipscarton, aplicat peste sistemul EIOS Inside;
-
Atunci când se optează pentru izolarea la perete și plafon, este obligatorie continuitatea între EIOS Inside aplicat la perete si EIOS Inside la tavan.
Soluții de finisare:
-
Prin aplicarea tencuielii armate Lamina direct pe EIOS Thermosystem
Separatorul de mediu, izolația și un puternic strat suport pentru finisaje sunt conținute îintr-un singur sistem. Suprafața creată este foarte puternică și nu crapă niciodată.
-
EIOS Inside cu sistem de atașare
Soluția perfectă atunci când se dorește un tavan suspendat sau crearea unui spațiu tehnic pentru instalații electrice și mecanice (ventilație, PSI, etc.). Un sistem de atașare puternic se instalează pe EIOS Thermosystem pentru a crea posibilitatea atașării tavanului suspendat și a sistemelor mecanice.
Funcționalitate:
-
Termoizolație care elimină condensul și usucă structura (peretele) pe care este aplicat, în spatele termosistemului;
-
Termoizolație care nu este afectată de condens, umezire, condiții climatice extreme;
-
Separator de mediu care nu necesită etanșeitate la aer a elementului structural (perete, tavan, șarpantă);
-
Termoizolație care își păstrează neschimbați coeficienții de transfer termic λ, U, R și realizează 99,9% Efectiv din capacitatea de termoizolare a materialelor (XPS, spuma poliuretanică);
-
Crează o separație totală și fără interacțiuni fizico-chimice între mediul cald-umed din interior și mediul din spatele izolației termice, permițand doar un transfer termic cu eficiență maximă;
-
Nu dezvoltă mucegaiuri, alge, fungi în spatele termoizolației;
-
Crează un efect de uscare a peretelui suport;
-
Prin respectarea specificațiilor EIOS sunt eliminate toate problemele legate de condens;
-
Realizează o continuitate între termosistemul de perete, tavan și pardoseală (dacă există), eliminând punțile termice care sunt accentuate în zonele de colț, eliminând mucegaiul asociat condensului din zonele de racord.
Performanțe:
-
Termoizolare ultra performantă;
-
Realizat ZERO condens, umiditate, mucegai și degradare;
-
Considerat 100% R-value EFECTIV;
-
Realizar 100% ETANȘEITATE la aer/vapori;
-
Elimină condensul din spatele termoizolației aplicate la interior și implicit mucegaiurile;
-
Uscare unidirecțională și ''respirație" într-un singur mediu (la exterior), structura pe care este aplicat EIOS Inside se usucă, spre deosebire de orice altă izolație termică aplicată la interior care se umezește în spate pe timp friguros;
-
Rezolvă în cel mai avantajos mod izolația termică și finisajul pentru plafoane, în general tavanele și plăcile de beton fiind elemente cu transfer termic ridicat și expunere defavorabilă la fluxul termic;
-
Elementul structural (șarpanta, planșeu) nu necesită etanșeitate constructivă, știut fiind faptul că șarpantele si planșeele din lemn sunt un imens factor de convecție (flux de aer/vapori) datorat configurației și modului de alcătuire;
-
Asigură o temperatură confortabilă în mansardă sau la ultimul nivel pe timp de vară și un consum redus de energie pentru încalzire pe timp de iarnă.
Pentru diferite tipuri de pereți și plafoane, specialiștii EIOS vă stau la dispoziție pentru găsirea soluției tehnice optime și personalizate.
După cum am menționat, aplicarea termoizolațiilor la interior nu este de dorit și poate crea probleme reale de condens și mucegai. Toate fenomenele defavorabile, explicate și în expunerea Principiul Evitării Condensului sunt eliminate prin aplicarea corectă a sistemului EIOS Inside, care vă oferă varianta corectă de izolare la interior.
Cu EIOS Inside se pot renova și izola termic tavanele în mod similar aplicării unui tavan fals, fără afectarea pereților și deci renovarea totală a încăperii. Pe suprafața dreaptă a tavanului sau pe o structură de plafon se aplică stratul termoizolant nepermisiv EIOS Inside și sigilarea pe contur. După sigilarea rosturilor și a zonelor cu spuma, se pot aplica diferite modele de tavan decorativ si bagheta de colt ca finisaj, rezultând un tavan nou, cu performanțe deosebite, cu aplicare rapidă, ușoară și un deranj minim.
Sistemul EIOS Inside, pe lângă faptul că asigură eliminarea condensului, garantează uscarea structurii pe care este aplicat. În urma analizelor higrotermice, pentru aplicarea la interior s-a stabilit pentru pereți si tavane un minim al termoizolației EIOS de 5 cm a bordului EIOS Sealboar.
EIOS 5Inside (5 cm) este oferit ca punct de plecare în abordarea EIOS Thermosystem pentru tavane și aplicare la interior, având următoarele caracteristici: U = 0,7 W/m²K respectiv R = 1,42 m²K/W
Ca variante Optimale Casa EIOS cu eficiență termică mare, vă recomandăm:
- EIOS 8System (8 cm) U = 0,46 W/m²K respectiv R = 2,17 m²K/W
- EIOS 10System (10 cm) U = 0,37 W/m²K respectiv R = 2,67 m²K/W
Pentru conceptul ultra-eficient Casa EIOS Premium oferim grosimea de 120 mm:
- EIOS 12System (12 cm) U = 0,32 W/m²K respectiv R = 3,17 m²K/W
Transmitanța și rezistența termică (U, R) sunt realizate în mod REAL, fără corecție datorată convecției, umezirii sau punților termice, adăugându-se valori realizate de structura peretelui, stratul de aer neventilat (perete structural, în cavitate), gipscarton și/sau alte materiale.
Casa EIOS reprezintă noul concept inițiat de EIOS numit Umiditate Zero (zero condens, mucegai și degradare) pentru toate construcțiile. Acest concept nu poare fii realizat decât prin luarea în considerare a izolării nepermisive pentru sarpantă/mansardă sau tavane la ultimul nivel EIOS Inside sau EIOS Sky.
Aplicarea conceptului Umiditate Zero nu trebuie să ridice costurile de construcție ci din contra, Casa EIOS poate avea un pret mai mic prin reducerea sau eliminarea unor elemente cum ar fi reducerea grosimii peretelui anvelopă/șarpantă, reducerea sistemelor termice, eliminarea barierelor de vapori, etc.
EIOS Thermosystem în oricare variantă se amortizează într-un interval de 3-5 ani prin economia de energie.
Durabilitatea pentru Casa EIOS se calculează în sute de ani!