Fiecare dintre noi locuiește într-o casă sau într-o clădire, iar mediul condiționat trebuie să mențină un nivel confortabil de temperatură și umiditate. Aceste condiții creează diferențe de temperatură și umiditate relativă care generează transfer termic, mișcarea aerului și difuzia vaporilor datorate diferențelor de presiune. În peretele anvelopă este inevitabilă premisa condensării vaporilor, cu consecințele transpuse în mucegai și degradare.
În timp ce fluxul de energie poate fi încetinit prin adăugarea unei valori reale de izolare, fenomenul de condensare nu a avut o soluție de evitare totală (redus la zero) înainte de inventarea Principiului Evitării Condensului.
Un nou principiu al tehnicii care permite proiectarea și execuția anvelopei clădirilor fără condens.
EIOS oferă cel mai nou principiu tehnic pentru construirea incintelor prin eliminarea completă a fenomenului de condensare, a ciclurilor de umezire - uscare, a mucegaiului și a degradării rezultate.
Când vine vorba de transferul de vapori, condens, mucegai și consecințele acestuia, aproape fiecare știe - în special persoanele implicate în construcții - cerințele actuale și prevederile tehnicii pentru controlul umidității depind de "paradigma difuziei vaporilor" și nu de implicațiile științelor exacte și repetibilitatea experimentelor.
Principiul fundamental actual utilizat pentru controlul apei în formă de vapori este de a opri vaporii să intre in perete, de asemenea pereții să lase vaporii să iasă in urma umezirii, de asemenea să fie create mecanisme de uscare și mecanisme de prevenire a umezirii. Teoria ambiguă devine complicată în practică deoarece uneori, cele mai bune strategii pentru a menține vaporii de apă, de asemenea, capcanează vaporii de apă, provocând și mai multe complicații din cauza climatului și anotimpurilor.Avem nevoie de strategii diferite pentru diferitele climate.Diferențele dintre vară și iarnă în diferite climate trebuie să fie luate în considerare în aceeași strategie, ceea ce este mai degrabă imposibil.
Toate aceste lucruri duc la o întrebare legitimă:
Există o situație, o configurație sau un ansamblu care evită complet condensul în ciuda climatului sau sezonului?Putem avea o regulă generală pentru a folosi ca principiu de baza în evitarea condensării în incinte construite (și nu numai)?
Răspunsul este DA, și reprezintă noua teorie a izolațiilor nepermisive.Principiul evitării condensării poate fi formulat, înțeles și utilizat în proiectarea și executarea construcțiilor, beneficiile acestui principiu fiind evidente.
Ca bază fundamentală, principiul evitării condensării este definit după cum urmează:
Atunci când există o diferență de temperaturi, iar o incintă se interpune între temperatura ridicată din interior și temperatura scăzută din exterior (ori vice-versa), pentru a evita condensarea, fluxul de caldură trebuie să convertească fluxul rece (deficitul de căldură) într-un material sau ansamblu termo-izolant fără difuzie de vapori ori flux de aer/vapori care transportă vapori calzi către zone reci.
Principiul evitării condensării și metoda nepermisivă de construire este prezentată pentru prima oară de EIOS.Scopul este de a fi înțeles și aplicat, astfel încât acesta să devină un principiu universal care aduce beneficii tuturor.
Deci, filozofia acestui nou Principiu este ca, căldura să răspundă "frigului" într-un material termoizolant sau sistem de izolație fără prezența (trecând prin) a oricăror vapori.Prin realizarea acestui lucru, mediul cald este "oprit" pe suprafața caldă a izolației, care este un plan fără condens, deoarece vaporii calzi sunt într-o zonă fără punctul de rouă.
Prin aplicarea Principiului Evitării Condensului stabilit ca bază a conceptului de a construi cu Umiditate Zero am creat EIOS (Exterior Insulation Over-Specified).
Oferim primul sistem de perete puternic izolat, care se usucă și rămâne uscat în toate situațiile de mediu.Aceasta este o alternativă benefică față de pereții cu respirație și flux de vapori din interior spre exterior, cicluri de umezire-uscare și pierderi de energie prin convecție.